Warning: Undefined array key "options" in /home/customer/www/zakenkantoorassuco.be/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192
Wat is de beste hospitalisatieverzekering voor mij? | Assuco

Wat is de beste hospitalisatieverzekering voor mij?

Wat is de beste hospitalisatieverzekering

“Enne… wat is dan de beste hospitalisatieverzekering in míjn geval?” We begrijpen je verwarring.

België is wereldleider qua gezondheidszorg. Onze ziekenhuizen en chirurgen zijn top notch. Onze ziekenzorg is fantastisch. En jij betaalt maar een peulenschil, dankzij de ziekteverzekering van je ziekenfonds of mutualiteit.

Toch is dat niet genoeg om op beide oren te slapen in je ziekenhuisbed. De oplossing is ook niet zo simpel. Op het einde van dit artikel weet je: wat is de beste hospitalisatieverzekering voor JOU?

Klik hieronder in de inhoudstafel of scrol snel verder.

In dit artikel:


Een hospitalisatieverzekering, wat is dat?

Een hospitalisatieverzekering komt tussen van zodra je 1 dag of meer in het ziekenhuis wordt opgenomen. In eerste instantie komt je ziekenfonds tussen voor een bepaald bedrag. Zonder hospitalisatieverzekering betaal je de overige kosten zelf. Al kan dat bedrag flink oplopen…

Een hospitalisatieverzekering dekt zo goed als alle extra kosten die je ziekteverzekering niet dekt. Hoe groot die extra kosten zijn, hangt af van:

  • Je eigen voorkeur: kies je voor een 1-persoonskamer, dan schieten de ereloonsupplementen van je artsen gelijk de hoogte in, tot wel 400%. De mutualiteit komt hier maar beperkt in tussen. Met een 2-persoonskamer zit je bij je ziekenfonds wel nog redelijk safe. Maar soms is dat geen optie…

  • De ernst van je aandoening: bij kanker en andere zware ziekten lopen de ziekenhuiskosten sowieso hoog op. Dat heb je niet te kiezen, nee. Een hospitalisatieverzekering neemt dan ook een flink deel van je financiële zorgen weg.

 

Een ziekteverzekering is verplicht, een hospitalisatieverzekering niet.

 

Je bent niet gedekt voor zaken die je wel al wist, zoals een zwangerschap of medische ingrepen die al gepland stonden. Die kosten worden uitgesloten.

 

Wat dekt de hospitalisatieverzekering (niet)?

Als je een hospitalisatieverzekering wil afsluiten, ben je verplicht een medische vragenlijst in te vullen. Zo kan de verzekeraar je huidige gezondheidstoestand inschatten en bepalen of er uitsluitingen in je contract zullen komen.

Uiteraard ben je hier eerlijk over.

  • Als je vragenlijst blanco is, krijg je onmiddellijke dekking voor alle toekomstige opnames. Blanco wil zeggen dat je geen abnormale gezondheidsrisico’s loopt.

 

  • Je bent niet gedekt voor zaken die je wel al wist, zoals:
    • Je bent zwanger op het moment van aansluiting. Dan komen je bevallingskosten niet in aanmerking voor terugbetaling.
    • Er stonden al medische ingrepen gepland. Ook die kosten worden uitgesloten.

 

  • Je bent nooit gedekt voor esthetische ingrepen, zoals neuscorrectie of buikwandcorrectie. Tenzij die medisch noodzakelijk zijn, zoals een borstverkleining wegens rugklachten.

 

  • En ook: je hospitalisatieverzekering dekt doorgaans alle vooronderzoeken tot 1 maand voor je opname en alle nazorg tot 3 maand erna. Bij sommige verzekeraars is dat 2 maand voor en 6 maand na.

 

💡 Wat met medische fouten?

Goeie vraag! Je hospitalisatieverzekering dekt geen medische fouten. Een afzonderlijke rechtsbijstand wel. Dan krijg je alle hulp om het ziekenhuis aan te vechten, tot in de rechtbank. Als particulier sta je machteloos, maar met je rechtsbijstand maak je een eerlijke kans.

Zwanger en geen hospitalisatieverzekering

Zwanger en geen hospitalisatieverzekering?

Zoals eerder gezegd, vallen de ziekenhuiskosten voor een 1-persoonskamer duur uit. Als kersverse ouder lig je met je baby het liefst op een kamer alleen. Toch? En wat als er complicaties optreden bij de bevalling?

Daarom, beste ouder in spe: denk al aan je hospitalisatieverzekering nog vóór je zwanger bent. Het bespaart je heel wat kopzorgen achteraf.

Eens je zwanger bent, is het te laat om dit op te nemen in je hospitalisatieverzekering. Wat dan wel? Wij raden aan een 2-persoonskamer te nemen. Misschien niet ideaal, maar je betaalt je tenminste niet blauw.

 

🍼 Kersverse ouder mét hospitalisatieverzekering?

Nog een tip voor kersverse ouders die wél een hospitalisatieverzekering hebben: doe binnen de maand aangifte van je kind. Dan hoeft een medische vragenlijst nog niet en is je baby 100% verzekerd tegen alles wat er nadien gebeurt.

 

Verschil met de “hospitalisatie” van je ziekteverzekering?

Bij je mutualiteit kan je ook kiezen voor een aanvullende “hospitalisatie”, klopt. Deze plannen worden bewust geen verzekeringen genoemd, omdat ze het simpelweg niet zijn.

Jij denkt misschien dat je goed verzekerd bent, terwijl er toch nog grote verschillen zijn:

 

1- Je ziekenfonds dekt geen moderne technieken

Zo was er het zoontje van een klant die een zware armbreuk opliep. De meest efficiënte manier om dit te genezen, was met een 3D-geprinte mal. Kostenplaatje: 3000 euro. De mutualiteit kwam hier niet in tussen. De hospitalisatieverzekering betaalde tot 50% terug.

 

2- Het ziekenfonds kan jou ontslaan, de hospitalisatieverzekering niet

Vreemde gedachte, toch? Dat je hospitaalplan plots wordt stopgezet op het moment dat je dit het meest nodig hebt. Niet bij een hospitalisatieverzekering. Zo kenden wij een patiënt met een ernstige ziekte, waarbij de ziekenhuiskosten opliepen tot 40.000 euro per maand. De verzekeraar betaalde dit gewoon, punt.

 

3- Bij je hospitalisatieverzekering is er geen wachttijd

Van zodra je een hospitalisatieverzekering afsluit, ben je gedekt. Je moet wel eerst een medische vragenlijst invullen, zoals hierboven beschreven. Een onverwachte opname de dag nadien? Relax, je zit safe. Bij de mutualiteit is er een wachttijd van 3 maanden voor álle opnames. Beland je in die tijd in het ziekenhuis? Dan komen ze niet tussen.

 

Vroeger boden verzekeraars alleen de maximale dekking aan. Nu hebben ze ook goedkopere polissen. Onze raad: neem nooit zo’n afgezwakte vorm aan.

 

Telt je hospitalisatieverzekering ook in het buitenland?

Bij de mutualiteit heb je voor zeer weinig geld een zeer beperkte dekking in het buitenland.

Bij je hospitalisatieverzekering hangt het af van je contract:

  • Je koos voor de maximale dekking wereldwijd en betaalt een hogere premie.
  • Je koos voor een goedkoper alternatief met iets minder goeie dekking.

 

Vroeger boden verzekeraars alleen de maximale dekking aan. Nu hebben ze ook goedkopere polissen om de concurrentie aan te gaan met de ziekenfondsen.

Onze raad: neem nooit zo’n afgezwakte vorm aan. Je gezondheid is je te dierbaar, geloof ons.

 

🤔 Bij DKV kan je bijvoorbeeld kiezen voor zo’n goedkoper alternatief. Daarbij worden ziekenhuizen die “te duur” zijn op een zwarte lijst gegooid. Beland je in zo’n ziekenhuis, dan krijg je maar 80% dekking. Wat als je iets ernstigs voorhebt? Dan had je gewenst dat je had gekozen voor het topproduct van DKV, wat overigens fantastisch goed is.

 

💡 Gouden tip!

Met een reisbijstand ben je volledig gecoverd in het buitenland, inclusief repatriëring, redding en opsporing, takelen bij autopech, hulp bij ongeval en tussenkomst extra verblijfs- en reiskosten.

 

Is je hospitalisatieverzekering fiscaal aftrekbaar?

Nee. Ook als je de polis op je vennootschap zet, weet dan dat dit een verworpen uitgave is.

Met andere woorden: je mag de premie wel betalen met je vennootschap, maar ze komt niet in je kosten.

Het blijft natuurlijk wel interessant om deze verzekering via je zaak te betalen in plaats van privé.

 

Hospitalisatieverzekering opzeggen bij nieuwe job

 

Hospitalisatieverzekering opzeggen bij nieuwe job?

De hospitalisatieverzekering is een populair extralegaal voordeel. Zeker omdat je via je werk blanco verzekerd wordt zónder medische vragenlijst. Zelfs als je een ernstige ziekte hebt, ben je 100% gedekt. Zotjes, we know.

Logisch dus dat veel mensen hun privéverzekering willen opzeggen, MAAR… weet wat je doet:

  • Als je later je ontslag krijgt of neemt, krijg je de mogelijkheid om je hospitalisatieverzekering privé over te nemen. Dat zal je wellicht willen doen ook.

 

  • Werkte je nog geen 2 jaar bij je werkgever, dan moet je alsnog een medische vragenlijst invullen. Blijkt dat je reuma hebt, dan wordt die aandoening uitgesloten. Terwijl je vorige privéverzekering misschien wel een blanco was?

 

  • Anderzijds: had je veel uitsluitingen vóór je nieuwe job? Dan heb je nu een blanco hospitalisatieverzekering. Super! Nu maar hopen dat je minstens 2 jaar mag blijven…

 

💡 Gouden tip!

Het cruciale gegeven is dus die 2 jaar werkzaam blijven. Heb je al medische aandoeningen? Dan laat je best je privéverzekering nog 2 jaar lopen, gelijktijdig met je verzekering van het werk.

En ook nog dit:

  • Op het moment dat je je verzekering privé overneemt, wordt je premie opnieuw berekend. Hoe ouder je bent, hoe duurder. Dan betaal je plots veel meer dan je privéverzekering daarvoor.

 

  • Er bestaat ook zoiets als een slaapformule voor je privéverzekering. Een soort tussenoplossing, waarbij je elke maand een kleine bijdrage betaalt, tot je de polis weer wil activeren. Dan wordt je premie niet duurder.

 

Samengevat: overweeg elke factor. Hoe oud ben je, waar ga je werken, hoe lang wil je daar blijven, hoe was je medische toestand toen en hoe is die nu?

 

AG en DKV zijn momenteel de grootste spelers en wat ons betreft ook de beste. Maar er zijn nog grote verschillen tussen de twee.

 

Hoe verschillen DKV en AG van elkaar?

Als je ons vraagt wat de beste hospitalisatieverzekering is, dan kunnen wij daar geen pasklaar antwoord op geven. De verzekeraars verschillen enorm van elkaar.

AG en DKV zijn momenteel de grootste spelers en wat ons betreft ook de beste. Maar er zijn nog grote verschillen tussen de twee:

De premie

  • AG: Je sluit je hospitalisatieverzekering af en die premie betaal je voor de rest van je leven. Klinkt tof, maar voor een 20-jarige valt dat nu wel duur uit. Anderzijds: over 20 jaar is 100 euro een pak minder waard door de inflatie.

 

  • DKV: Je betaalt volgens het risico dat je hebt. Hoe ouder je wordt, hoe meer je betaalt. Je premie gaat dus stelselmatig omhoog. Eerlijk, jawel. Maar je ontsnapt niet aan de stijging…

 

De franchise

  • AG: je kan vrijstellingen zelf kiezen, zowel voor 1-persoons als 2-persoonskamers. Hoe hoger je franchise, hoe lager je premie. Die vrijstelling rekenen ze 1 keer per jaar aan.

 

  • DKV: je kan niet kiezen en betaalt per opname in een 1-persoonskamer sowieso 150 euro vrijstelling.

 

Voor- en nazorg

  • AG: je kan de voor- en nazorgperiode uitbreiden naar 2 maand voor en 6 maand na opname.

 

  • DKV: je krijgt de standaardperiode van 1 maand voor en 3 maand na opname.

 

Wat kost de beste hospitalisatieverzekering?

Zoals je ziet, spelen er zoveel verschillende factoren mee bij een hospitalisatieverzekering. Er valt zoveel te beslissen en er zijn zoveel verschillen onderling.

Ga je op prijs vergelijken alleen? Niet doen. Dan kom je altijd het goedkoopst uit bij de producten van de mutualiteit. Maar wat is er dan gedekt? En is dat helemaal afgestemd op jouw situatie?

Voor je ook maar iets beslist, kom eens babbelen met ons. Wij denken mee met jou en maken verschillende offertes op. Zo kies jij de beste hospitalisatieverzekering voor JOU.

Heb je nog een vraag en vond je het antwoord niet in deze blog?

Klik op onderstaande knop. Wij helpen je graag verder in mensentaal. 😊