
Eerste hulp bij een auto-ongeval
Ben je betrokken bij een auto-ongeluk? Dit is waar je op moet letten en hoe je ervoor zorgt dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Je vindt hieronder ook de documenten die van pas kunnen komen bij een ongeval met een voertuig.
Wat moet je doen na een auto-ongeval?
- Neem vooral foto’s van de plaats en de omgeving van het ongeval. Neem de foto’s van ver genoeg en let vooral ook op verkeersborden en wegmarkeringen.
- Fotografeer beide voertuigen, de stand ervan, de schade en de nummerplaten.
- Neem een foto van de papieren en het verzekeringsbewijs van de tegenpartij.
- Is er een buitenlandse tegenpartij betrokken bij het ongeval? Fotografeer dan ook de identiteitskaart.
- TIP: Ingezoomde foto’s zijn nuttig om zicht te hebben op de schade, maar het is vooral de bedoeling dat er een duidelijk beeld is van de situatie van het ongeval.
- Download hier een blanco aanrijdingsformulier.
- Vul zo veel mogelijk informatie in over waar en hoe het ongeval gebeurd is en de datum.
- Alles wat je aan jouw kant schrijft is eenzijdig.
- Wat in het middenste stuk staat met de kruisjes en de schets is gemeenschappelijk Alles wat hier vermeld staat, wordt sowieso als waar aanzien.
- Ben je niet akkoord met wat in het middenste stuk staat? Onderteken het formulier dan NIET. Dan vul je best apart een aangifte in.
- Zijn er gewonden? Dan vul je best een verwondingsaangifte in.
- Wanneer er gewonden zijn, bel je best de politie. Maar probeer toch ook altijd een ongevalsaangifte in te vullen. Anders kan het zijn dat je moet wachten op het strafdossier van het parket en het kan maanden tot een jaar duren voor dit wordt vrijgegeven.
- Zijn er getuigen? Noteer dan hun naam, adres en telefoonnummer in het voorziene vak. Download hier een blanco getuigeverklaring.
- In dit handige document vind je nog extra tips om het aanrijdingsformulier goed in te vullen.
- TIP: Je kan gemakkelijk met de Crashform app samen een aangifte invullen en indienen. Je kan er ook foto’s in meesturen. Download de app via de App Store of Google Play.
Zijn de betrokken partijen auto’s? Laat dan weten aan je verzekeraar bij welke garage je je auto wil laten herstellen. Je verzekeringsmaatschappij mag zelf een expert aanstellen. Je kiest best voor een erkende hersteller omdat het proces dan vlotter verloopt en je minder rompslomp hebt.
- Je kiest voor een erkende garage
- Je hebt bij een erkende garage altijd recht op een gratis vervangwagen.
- Je gaat naar de erkende garage, laat daar je auto zien en maakt een afspraak voor de herstelling (op voorwaarde dat je in recht bent).
- De betaling gebeurt rechtstreeks van de verzekeringsmaatschappij aan de hersteller.
- Je kiest voor een niet erkende garage
- De expert belt jou voor een afspraak te maken bij de garage.
- Je voertuig moet 2 uur bij de garage blijven staan zodat de expert kan langskomen.
- Een vervangwagen is niet voorzien. Je kan dit wel regelen, maar als je ervoor moet betalen, is de kans klein dat je dit bedrag kan recupereren.
- Je moet eerst zelf de factuur van de hersteller betalen, waarna de verzekeringsmaatschappij jou terugbetaalt.
Wanneer bij je ongeval een fiets of buitenlandse tegenpartij betrokken is, mag je verzekeraar niet zelf een expert aanstellen.
Dan moet je eerst een offerte voor herstel van schade voorzien. Deze offerte wordt bezorgd aan de tegenpartij die dan een expert aanstelt.
OPGELET: Veel garages vragen geld om deze offerte te maken. Dit is een kost die niet gerecupereerd kan worden. Als het voertuig bij deze garage hersteld wordt, wordt de kost van de offerte afgetrokken van de factuur.
TIP: Je kan aan je verzekeringsmakelaar vragen bij welke garage je terecht kan voor een gratis offerte.