Dit moet je weten over de brandverzekering

Als huurder ben je verplicht om een brandverzekering te nemen. Als eigenaar ben je niet verplicht maar wordt het wel héél sterk aangeraden.

Je brandverzekering biedt dekking bij verschillende situaties:

  • brand
  • waterschade
  • storm- en hagelschade
  • elektriciteitsschade
  • diefstal

Voorbeelden van wat je brandverzekering dekt

Waardebepaling gebouw

Eigenlijk moet je de nieuwbouwwaarde van je huis verzekeren. Deze waarde kan je bepalen op verschillende manieren. Als je de systemen van waardebepaling van de maatschappij gebruikt, ben je voor de volledige waarde gedekt.

Welk systeem van waardebepaling gebruikt wordt, hangt af van het risico. Om te weten welk systeem voor jou het best is, ga je best in gesprek met je verzekeringsmakelaar.

Het is belangrijk om je gebouw (en inboedel) correct te verzekeren voor de juiste waarde.

Waardebepaling inboedel

Het is de bedoeling dat je de nieuwwaarde van al je inboedel bepaalt. Je makelaar helpt je om dit te schatten. Vaak schatten mensen een veel te laag bedrag in, omdat je je inboedel verspreid verzamelt. Als er iets gebeurt waardoor je alles in één keer terug moet aankopen, heb je vaak een groter bedrag nodig dan je dacht.

TIP: Vraag je af wat het duurste is dat je in huis hebt liggen.

Je bent standaard verzekerd voor inbraak in het gebouw. Maar wat ze meenemen valt onder diefstal en dat is optioneel verzekerd.

Rechtsbijstand en je brandverzekering

Bij ernstige schade stel je via je rechtsbijstand een privé expert aan die de schade samen met een expert van de verzekeraar gaat begroten. Dan krijg je vaak een hoger bedrag terug dan wanneer je geen privé expert aanstelt. Deze expert is vrij duur, maar wordt dus gedekt door je rechtsbijstand.

Ook als je discussie hebt met je eigen verzekeraar over wat wel of niet gedekt is, zal je rechtsbijstand je hierbij helpen. Daarom is het belangrijk dat je rechtsbijstand niet bij dezelfde verzekering zit.

Je brandverzekering laten nakijken?

Bekijk samen met Pieter of je gebouw en inboedel voor de juiste waarde verzekerd zijn.