
Dit moet je weten over de hospitalisatieverzekering
De hospitalisatieverzekering komt tussen als je opgenomen wordt in het ziekenhuis voor minstens één dag. In het geval van een opname worden ook de kosten van een bepaalde periode voor en na je opname gedekt.
Er zijn twee systemen:
- Je behoudt levenslang de premie van je instapleeftijd (je start aan een hoger bedrag)
- De premie gaat om de vier jaar omhoog met je leeftijd
Je mutualiteit biedt ook een vorm van hospitalisatieverzekeringen aan, maar deze hebben belangrijke beperkingen waardoor je minder goed beschermd bent op de momenten dat het ertoe doet. (Geen volledige dekking van een eenpersoonskamer of bij moderne technieken bijvoorbeeld.)
Wat doe je best voor je hospitalisatieverzekering?
In het beste geval neem je een hospitalisatieverzekering wanneer je jong bent en behoud je deze voor de rest van je leven.
Van zodra je een medische voorgeschiedenis hebt, wordt het moeilijker of zelfs bijna onmogelijk om nog over te stappen.

Biedt je werk jou een hospitalisatieverzekering aan?
Het gebeurt regelmatig dat je via je werk een hospitalisatieverzekering aangeboden krijgt. Er zijn een aantal zaken die je moet weten en waar je op moet letten:
- Wanneer je binnen de 2 jaar van werk verandert, moet je opnieuw een medische vragenlijst invullen als je je hospitalisatie terug op je eigen naam wil zetten.
- Als je een medische voorgeschiedenis hebt, kan je daardoor in de problemen komen.
- Het is interessant om je persoonlijke verzekering nog twee jaar te houden, tenzij de verzekeraar van je werk dezelfde is als je persoonlijke verzekeraar.
- Vraag in ieder geval advies aan je verzekeringsmakelaar vooraleer je een polis opzegt of overzet.