Dit moet je weten over pensioensparen

Met pensioensparen bouw je een aanvullend pensioen bovenop je wettelijk pensioen. Dankzij het fiscale voordeel tot wel 30% is pensioensparen erg populair.

Je kan kiezen uit 2 bedragen om te sparen

Het standaardbedrag

Bij deze optie spaar je maximaal €990 per jaar. Je krijgt 30% belastingvoordeel op de bedragen die je gestort hebt (dat komt neer op €297 per jaar).

Goed om te weten: je krijgt het voordeel enkel op bedragen die je ook effectief gestort hebt.

Het hogere bedrag

Wil je liever extra pensioenkapitaal opbouwen? Dan kies je best voor €1.270 per jaar. Hierop heb je een belastingvoordeel van 25% (of €317,50 per jaar).

Goed om te weten: je spaart in deze optie best minstens €1.188 anders heb je minder voordeel dan bij het standaardbedrag.

Wat zijn je voordelen?

Je kan je pensioensparen op 2 manieren beleggen

Pensioenspaarverzekering (tak 21)

Deze optie is zoals een spaarboekje en heeft de meeste zekerheid. Je ontvangt intrest op al je stortingen en hebt een volledige kapitaalsgarantie.

Je hebt dus een laag risico, maar de intresten liggen hier ook lager.

Pensioenspaarfonds (tak 23)

Hier wordt je geld belegd in aandelen en obligaties. Daardoor hangt je rendement af van schommelingen op de beurs. Het risico is hier dus groter, maar op lange termijn is je rendement hoger

Deze optie is voor jongere mensen interessanter aangezien je hier het voordeel van tijd hebt.

Bij Assuco biedt Pieter jou de mogelijkheid om de twee takken te combineren. Zo geniet je van het rendement met de beurs en kies je op het eind van je carrière voor de veiligheid van tak 21.

Interesse in pensioensparen?

Bekijk samen met Pieter wat voor jou de beste optie is.