Verzekering voor tienjarige aansprakelijkheid

Wanneer je als particulier een bouwvergunning nodig hebt voor een nieuwbouw of verbouwing, is de verzekering voor tienjarige aansprakelijkheid verplicht. Deze moet afgesloten zijn vóór de start van de werken.

Je kan deze polis afsluiten als als aannemer voor de werken die je uitvoert of als particuliere opdrachtgever voor de volledige bouwwerken om discussies en vertragingen te vermijden.

De verzekering voor 10-jarige aansprakelijkheid komt énkel tussen voor kwesties die te maken hebben met de stabiliteit en waterdichtheid van het gebouw.

Ook bescherming tegen faillissement aannemer

Een aannemer is altijd tien jaar aansprakelijk. Vroeger was het grote probleem dat je geen schade meer kon claimen wanneer een aannemer failliet gaat. De tienjarige aansprakelijkheidspolis beschermt de opdrachtgever tegen een faillissement van de aannemer.

Aangezien deze verzekering verplicht is, moet een architect verplicht controleren of deze verzekering in orde is.

Er zijn twee mogelijkheden

De bouwheer (particulier)

Wanneer je als particuliere opdrachtgever deze verzekering neemt voor je volledige bouw, zijn alle aannemers automatisch verzekerd. Het extra voordeel is dat er dan geen discussie tussen aannemers ontstaat wanneer er verschillende betrokken zijn bij een probleem.

Elke aannemer

In dit geval is elke aannemer verzekerd voor zijn eigen deel van de werken. Het risico hier is dat er discussie ontstaat over bij welke (onder)aannemer de aansprakelijkheid ligt van een probleem. Dit kan je werken enorm vertragen en daardoor een grote bron zijn voor frustratie.

(Ver)bouwen zonder zorgen?

Pieter bezorgt je volledig vrijblijvend advies en een offerte voor een tienjarige aansprakelijkheidspolis.