Pensioensparen: Is het gunstig om een groter bedrag te storten?

Pensioensparen

Pensioensparen: Is het gunstig om een groter bedrag te storten?

Sinds verleden jaar is het bedrag dat je kunt storten in je pensioenspaarplan opgetrokken van 980 (81,66€/maand) naar 1.260 (105€/maand) euro per jaar. Dat is gunstig, want dan spaar ik meer én heb ik meer belastingvoordeel … toch? We zochten het voor je uit.

 

TOT 980 EURO GEEFT 30 % FISCAAL VOORDEEL, DAARBOVEN 25 %

 

Het belastingvoordeel van 30 % op stortingen voor je pensioensparen blijft ongewijzigd zolang je niet meer dan 980 euro stort. Dat betekent dus een belastingvoordeel tot 294 euro.

Sinds vorig jaar kun je dus maximaal 1.260 euro storten. Maar, als je meer dan 980 per jaar stort, daalt het belastingvoordeel wel van 30 naar 25 %. En dat voor het volledige bedrag. In bepaalde gevallen geniet je dus minder belastingvoordeel, ook al stortte je een groter bedrag.

 

IS MEER STORTEN DAN WEL EEN GOED IDEE?

 

Dat hangt ervan af. Sowieso zet je natuurlijk meer opzij voor later als je besluit om je jaarlijkse bijdrage aan je pensioenplan op te trekken. Maar wat dan met je belastingvoordeel? Als je meer stort dan 980 euro, maar minder dan 1.176 euro, dan is je belastingvoordeel kleiner (want berekend aan 25 %) dan iemand die 980 euro spaarde (berekend aan 30 %). Pas wanneer je meer stort dan 1.176 euro ben je fiscaal voordeliger af dan iemand die 980 euro spaarde. Je ‘winst’ wordt dus groter naarmate je het maximale spaarbedrag van 1.260 euro nadert. Al blijft die toch beperkt: het maximale belastingvoordeel (in dat geval 315 euro) ligt slechts 21 euro hoger dan als je ervoor kiest om 980 euro te storten. Qua rendement is 980€ voordeliger maar met 1.260€ per jaar bouw je natuurlijk een veel hoger kapitaal op.

 

JOUW SITUATIE BEPAALT OF MEER PENSIOENSPAREN GUNSTIG IS

 

Als je het geld kunt missen tot 65 jaar, is meer sparen voor je pensioen zeker een goede investering. Maar als je ervoor kiest om meer dan 980 euro te storten, dan valt het aan te raden om ineens voor de maximale drempel van 1.260 euro te gaan zodat je niet inboet op je belastingvoordeel.

MAAK MET deze SIMULATOR SNEL EEN RISICOANALYSE VAN UW INKOMEN.

Assuco staat klaar om jou advies op maat te geven, bel gerust naar Pieter.