Het Europees aanrijdingsformulier aanvragen en invullen

Europees aanrijdingsformulier aanvragen en invullen

Vlam! Een ongeval is zó gebeurd. Die eerste seconden ben je nog verdwaasd. Daarna zie je de tegenpartij en dan daagt het je … het Europees aanrijdingsformulier.

Heb ik er nog één in de auto liggen? Hoe moesten we dat nu weer invullen? Kan dat online ook? Moet ik niet eerst foto’s nemen? Wat als dit hier ontaardt in een discussie?

Geen nood. In dit artikel geven wij antwoord op al je vragen en krijg je een paar extra handige tips om het aanrijdingsformulier correct en zorgeloos in te vullen.

 

Nu dringend een antwoord nodig? Klik vlug door naar jouw vraag!

In dit artikel:

 

Het aanrijdingsformulier: wat & waarom?

Met het Europees aanrijdingsformulier doe je eender waar in Europa aangifte van een verkeersongeval.

Is het verplicht om dit in te vullen? Nee. Maar wij raden het wel aan, omdat jij zo jouw versie van de feiten kan doorgeven aan de verzekeraar.

 

Waarom nog?

 • Het aanrijdingsformulier is een gemeenschappelijke aangifte. Letterlijk: het formulier werkt met doordrukblaadjes, zodat elke partij een exacte kopie heeft. Handig en snel, zo langs de kant van de weg.

 

 • Op dit formulier verklaren jullie allebei samen wat er is gebeurd. Het grote voordeel? Dat je verzekeraar jouw schade al kan uitbetalen zónder toestemming van de andere verzekeraar. Let wel, dit geldt enkel voor een ongeval in België en als er verder geen discussie is.

 

💥 Vul je geen Europees aanrijdingsformulier in?

Dan moet elke partij aan zijn eigen maatschappij vertellen wat er is gebeurd. Jullie verzekeraars dienen daarna alsnog met elkaar te communiceren … een hele administratiemolen en veel tijdverlies. Vul dus bij voorkeur samen 1 formulier in, het liefst op het moment zelf, en tracht overeen te komen.

 

Het aanrijdingsformulier wel of niet ondertekenen?

Het gemeenschappelijke deel van het formulier wordt geacht voor iedereen “waar” te zijn. Als je hiermee akkoord gaat, zet je je handtekening eronder. In het private deel mag je aanvullen met jouw eigen beleving en/of mening.

Als je absoluut niet akkoord gaat met de tegenpartij, dan mag je het aanrijdingsformulier NOOIT ondertekenen. Je zou je eigen formulier kunnen opmaken, maar dan gebeurt er nog niet veel. De politie kan hier ook niet veel aan verhelpen. Onthoud dat de verzekeraars pas uitbetalen als jullie versies overeenkomen. Er is maar 1 waarheid.

Als iemand echt van slechte wil is, dan kan je daar niet zoveel aan doen, helaas. Daarom zijn getuigen en bewijsmateriaal cruciaal. Een dashcam is bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Wij hebben zulke beelden al enkele keren succesvol ingezet in discussiesituaties.

 

Een dashcam is geen overbodige luxe

Verschil met een proces-verbaal van de politie?

Als er gewonden zijn, dan is de politie verplicht om een proces-verbaal (PV) op te maken. Maar jij bent NIET verplicht om de politie te bellen als er geen gewonden of verhitte discussies zijn. Ons advies is zelfs: als het niet hoeft, roep ze dan niet op.

 

Waarom liever geen politie (als het niet hoeft)?

 • Een PV staat NIET gelijk aan een aanrijdingsformulier. Jouw verzekeraar kan jouw schade nooit zo snel uitbetalen op basis van een PV.

 

 • Een verklaring aan de politie is altijd eenzijdig. Elke partij geeft zijn verklaring en dat alles gaat gebundeld in een strafdossier richting parket. Reken op 6 maand tot ruim 1 jaar tot je hiervan iets terug hoort.

 

 • Stel, je auto is total loss. Dan is het ten eerste al lang wachten op een kopie van je verklaring, die jij vervolgens nog aan je makelaar moet bezorgen. Van je makelaar gaat het naar de maatschappij en van daaruit naar de maatschappij van de tegenpartij. Het effectieve strafdossier laat dan nog eens vele maanden tot een jaar op zich wachten. En als er discussie is, krijg je meestal pas uitbetaald ná ontvangst van het strafdossier.

 

 • Een hard feit: voor de politie is een ongeval zonder gewonden niet prioritair. Laat hen ook niet het aanrijdingsformulier invullen, want 1 op de 2 is verkeerd ingevuld. In alle eerlijkheid: de politie heeft daar geen tijd voor.

 

Wanneer is de politie bellen wel nuttig?

 • De politie komt de objectieve feiten vaststellen en schrijft die neer in hun PV. Die wordt als waarheid aanzien en kan je natuurlijk wel helpen om je gelijk te bewijzen.

 

 • Als er getuigen zijn of camerabeelden (bij een lokale winkelier bijvoorbeeld), dan zal de politie ook dit bewijsmateriaal officieel onderzoeken en optekenen

 

En wat is als je het even niet meer weet? Bel naar je makelaar en vraag hem of haar om hulp. We dienen ervoor. 😉

 

Het Europees aanrijdingsformulier aanvragen

In principe dient er altijd een Europees aanrijdingsformulier in je auto te liggen. Zo vermijd je een zenuwachtige zoektocht op een zo al slopend moment.

 

Geen aanrijdingsformulier meer?

 • Dan vraag je eenvoudig een gratis exemplaar aan bij je verzekeraar. Die bezorgt jou snel een blanco aangifte op doordrukpapier, ook onze favoriet.

 

 • Mag je het aanrijdingsformulier ook downloaden en afdrukken? Ja, maar … dan heb je maar 1 exemplaar, het jouwe. Vergeet dan zeker geen foto te nemen van je aangifte en digitaal door te sturen naar de tegenpartij.

 

📃 Download hier je blanco aanrijdingsformulier

 

Ook deze documenten zijn soms nodig en vrij te downloaden voor iedereen:

Het aanrijdingsformulier invullen stappenplan

 

Het aanrijdingsfomulier invullen: stappenplan

Het Europees aanrijdingsformulier correct invullen is cruciaal voor een goede afhandeling van het ongeval. Maar het begint al daarvoor.

 

Dit doe je vlak na het incident

1. Neem onmiddellijk foto’s van het ongeval, nog voordat de voertuigen worden verzet. Zorg zeker ook dat je de nummerplaat van de tegenpartij fotografeert.

2. Zijn er getuigen? Vraag of ze ter plaatse willen/kunnen blijven. Kan dat niet, noteer dan hun gegevens EERST op het aanrijdingsformulier (anders is hun verklaring NIET geldig) en vraag wanneer je later kan afspreken.

3. Vraag naar de papieren van de tegenpartij. Cruciaal: neem zelf het initiatief om het aanrijdingsformulier in te vullen. Zo heb jij de touwtjes in handen. Jij maakt de schets, schrijft op hoe en wat, waakt over alle details. Want vaak loopt het bij die onoplettendheden fout, is onze ervaring.

 

🚩 Alles valt of staat met je aangifte!

Het aanrijdingsformulier invullen is een eenmalig moment. Dan zet je alles (samen) op papier en teken je (of niet), maar onthoud: hierna kan je niks meer wijzigen. Alles valt of staat dus met deze aangifte. Hier vind je een visuele handleiding bij het aanrijdingsformulier.

 

Zo vul je het aanrijdingsformulier correct in

4. Vul eerst het gemeenschappelijke deel in.

 • VAK 1 – 5: Vul bovenaan de witgekleurde vakjes in.

 

 • VAK 12: Duid de juiste kruisjes aan voor voertuig A en voertuig B.
  • LEES wat er staat. Heeft die partij dat werkelijk gedaan: ja of nee?
  • Vermeld ook per kant het aantal aangekruiste vakjes onderaan.
  • Kijk dit vak extra goed na vóór je tekent. Geen kruisjes die er niet horen?

 

 • VAK 13: Teken de situatieschets.
  • Teken vanuit vogelperspectief hoe het ongeval is gebeurd tussen alle partijen.
  • Teken ook alle verkeerslichten, borden, signalisaties … Je foto’s dienen als back-up.
  • Teken nauwkeurig de juiste verhoudingen en afmetingen. Wie stond EXACT waar?
  • Teken een pijltje VOOR het voertuig om aan te duiden in welke richting het bewoog. Teken een pijltje OP het voertuig om de voorkant aan te duiden.
  • Opgelet: als je in dit vak iets schrijft, dan is dat ook gemeenschappelijk.

 

 • VAK 15: Plaats je handtekening.
  • Controleer eerst alles nog eens goed.
  • Teken alleen als je akkoord gaat met hoe alles beschreven en getekend staat.
  • Als je niet akkoord gaat, teken dan NIET.

 

Het Europees aanrijdingsformulier correct invullen

 

5. Vul daarna het persoonlijke deel in.

 • VAK 6 – 11: Vul jouw gekleurde vakjes verder aan met je eigen gegevens.

 

 • VAK 14: Vul hier KORT en concreet in WAT er exact gebeurd is.
  Hier staat bijvoorbeeld: “A botste achteraan op B”. Als tegenpartij niet akkoord? Schrijf dan: “B reed achteruit op A” en onderteken het formulier NIET.

 • Schrijf duidelijk leesbaar.

 

😥 Lukt het aanrijdingsformulier toch niet?

Niet zeker welke vakjes aan te kruisen? Wat je wel en niet mag schrijven? Nog te zeer in shock? Twijfel niet en bel je verzekeringsmakelaar. 👋 Onze klanten bellen ons op en wij assisteren hen snel en gericht via telefoon en/of whatsapp.

 

6. Vul thuis de achterkant van je aangifte in.

De achterkant van het Europees aanrijdingsformulier is enkel bestemd voor jezelf en je eigen verzekeraar. De tegenpartij heeft hier geen boodschap aan. Dus dit mag je op je gemakje thuis invullen voordat je de aangifte indient.

 

Je kan je ongevalsaangifte ook online invullen

 

Het aanrijdingsformulier online invullen?

Dat kan natuurlijk ook.

Met de app Crashform, beschikbaar in Google Play en App Store, kan je het Europees aanrijdingsformulier makkelijk digitaal invullen op je gsm:

 1. Maak op voorhand al een account aan en vul je persoonlijke gegevens Makkelijk!
 2. Bij een ongeval vul je de rest van de aangifte samen in op 1 gsm. De tegenpartij krijgt dan een digitale kopie en je verzekeraar ontvangt de aangifte rechtstreeks.
 3. Stuur ook je foto’s van vlak na het ongeval door via deze app.

 

💡 Wist je dat …

Sommige verzekeraars bezorgen crashstickers aan hun klanten. Dat zijn stickers met je persoonlijke data en verzekeringsgegevens erop. Die kleef je in een wip op het persoonlijke deel van het aanrijdingsformulier. Vraag ernaar bij je makelaar.

 

Het aanrijdingsformulier achteraf invullen?

Stel, je hebt een ongeval met lichte schade. Het liefst breng je eerst de kinderen naar school of je mag die meeting straks écht niet missen. Ons advies? Vul het aanrijdingsformulier zo snel mogelijk in.

De aangifte achteraf (samen!) invullen mag wel, maar zo vraag je om miserie. Want:

 • dan zijn de getuigen er ook niet meer bij,
 • krijgt iedereen tijd om er nog eens goed over na te denken,
 • verdraait de tegenpartij – bewust of onbewust – plots de feiten.

 

Je komt zelden mensen tegen die op het moment van het ongeval oneerlijk zijn. Maar … geef diezelfde mensen de tijd om te bekomen, laat ze met anderen praten en tja, dan komt die andere kant naar boven.

Dit geldt trouwens ook voor een fiets-auto of fiets-fiets ongeval.

 

Het aanrijdingsformulier invullen zonder tegenpartij?

Als er geen tegenpartij op de rijbaan is, hoef je in principe het aanrijdingsformulier niet in te vullen.

Maar als je een paaltje, een boom of een gevel hebt beschadigd, dan vul je als goede burger best wel een aanrijdingsformulier in, samen met de tegenpartij. Dat kan een particulier zijn, maar evengoed de gemeente.

Heb je een omniumverzekering? Ook dan dien je best wel een aangifte in. Voor de klanten van Assuco vullen wij die altijd zelf in. Check zeker eens bij je eigen verzekeraar wat die verlangt van jou.

 

Het Assuco team helpt je graag verder

 

Het aanrijdingsformulier invullen in het buitenland?

Het Europees aanrijdingsformulier is in alle Europese talen identiek opgesteld. Leg de Franse, Italiaanse, Turkse, Spaanse, … versie naast de Nederlandse en je weet exact waar je wat moet invullen.

Enkele aandachtspunten:

 • Neem zeker een foto van het verzekeringsbewijs van de tegenpartij. Buitenlandse namen, adressen en verzekeraars zijn zo makkelijk te verifiëren.

 

 • In het buitenland duurt de uitkering van je schade veel langer, ook al is er geen discussie. Dit omdat de afhandeling volgens het buitenlands recht gebeurt. Zelfs bij een ongeval tussen 2 Belgen in het buitenland gaat dit zo.

 

🚨 Nog meer info & tips?

Lees dan hier verder: Eerste hulp bij een auto-ongeval. En vraag je je af hoe dat precies zit voor je autoverzekering, in dit artikel vind je alle opties: De beste autoverzekering in België.

 

Graag persoonlijk advies bij deze materie? Klik op  onderstaande knop en wij helpen je graag verder in mensentaal. 😊