Expertise na auto-ongeval: hoe zit dat precies?

Expertise na auto-ongeval_ hoe zit dat precies

Beter voorkomen dan genezen, niet in het minst bij een auto-ongeval. Want de papiermolen die dan in gang wordt gezet, is zo complex dat je zelf al een expert moet zijn om het te snappen. Alle kopzorgen en ander lichamelijk leed nog daar gelaten.

Daarom zijn wij er. Jouw verzekeringsmakelaar loodst je met zo min mogelijk extra miserie door jouw schadeongeval. In het beste geval staat er 7 dagen later al geld op je rekening. Echt! Maar het kan ook verkeren

In dit blogartikel doen we alle stappen en expertise na een auto-ongeval uit de doeken voor jou.

Hieronder alvast een preview. Scrol daarna veilig verder.

In dit artikel:

Zonder aanrijdingsformulier, geen aangifte

Alles begint met de aangifte van het auto-ongeval. Onthoud hierbij: zonder aanrijdingsformulier, geen aangifte.

Zorg dus ten eerste dat je het aanrijdingsformulier correct invult. Bezorg dit document daarna zo snel mogelijk aan je verzekeringsmakelaar.

Dit is je officiële ongevalsaangifte waarop alle gegevens staan: wie zijn de partijen, waar en wat precies, hoe is het ongeval gebeurd volgens wie? Zonder dit document kunnen wij als makelaar niets in gang zetten.

 

De hamvraag: ben je aansprakelijk voor het ongeval?

De hamvraag bij elk auto-ongeval: ben je in je recht of ben je in fout?

👉 Ben je in fout, dan word je aansprakelijk gesteld. Heb je een gewone BA autoverzekering, dan krijg je geen schadevergoeding en draai je zelf op voor de kosten aan je eigen auto. Als je een omniumverzekering hebt, worden die kosten wél vergoed.

👉 Ben je in je recht, dan kijken we eerst wie de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij is:

 • De meeste zijn aangesloten bij de RDR-conventie en da’s goed nieuws. Want dan gaat je eigen verzekering per direct een expert aanstellen. Die bekijkt de schade en stuurt zijn expertiseverslag terug, waarop jij kan betaald worden. Dat gaat (zeer) snel vooruit.
 • Sommige verzekeraars (TVM, Amlin, …) werken niet volgens de RDR-conventie. Als de tegenpartij aangesloten is bij zo’n maatschappij, moet je eerst een offerte aanvragen bij je garage, die doorsturen naar de tegenpartij, waarop zij alsnog een expert aanstellen en … Je voelt het al, dit duurt allemaal veel langer.
Een snelle RDR-regeling bespaart je heel wat kopzorgen

Snelle RDR-regeling bij standaard auto-ongevallen

Een volgende kwestie: gaat het om een standaard auto-ongeval of niet?

Opnieuw komt hier de RDR-regeling (Règlement Direct – Directe Regeling) bij kijken. Die is van toepassing op alle standaard ongevallen. De meest voorkomende, zeg maar. Dan handelen de verzekeraars alles vlotjes af achter de schermen en krijg jij snel je geld.

Belangrijke kanttekening hierbij: jij hoeft als klant niet zomaar akkoord te gaan met de aansprakelijkheid, aangenomen door de maatschappij.

🚗 Zo kon onze klant bewijzen dat haar auto-ongeval anders was gebeurd dan aangenomen. De politie had namelijk NIET genoteerd dat de tegenpartij door het rood was gereden. Een belangrijk detail dat 2 getuigen zich WEL nog herinnerden. Het schadegeval werd initieel afgehandeld in RDR, waardoor de tegenpartij al was uitbetaald door zijn eigen verzekeraar. Onze klant kreeg na haar betwisting óók nog eens een vergoeding van diezelfde maatschappij.

 

Welke garage kies je voor de herstelling?

De meeste verzekeraars werken met erkende herstellers. Dan is het simpel: de verzekeraar contacteert de garage en die gaat achter de schermen alles met de expert regelen. Jij hoeft zelf niets meer te doen. Extra pluspunt: je krijgt hier ook een gratis vervangwagen.

Kies je toch liever zelf je garagist en is die geen erkende hersteller? Dan komt de expert je wagen sowieso inspecteren in de garage. Dus een beetje meer geregel voor jou. En hoogstwaarschijnlijk ook geen gratis vervangwagen.

Erkende hersteller of niet, meestal komt de expert snel langs. Wanneer is dat NIET zo? Als er geen RDR-regeling is, als de tegenpartij een buitenlandse nummerplaat heeft, bij een ongeval met een fietser of bij BA uitbating (autoschade veroorzaakt door een derde, maar niet door een voertuig).

 

💡 Expert tip!

Je garagekeuze hangt ook af van je autoschade. Is het kantje-boordje total loss? Dan ben je misschien toch beter bij een kleine garagist die met tweedehandsstukken nog iets kan fixen. Een grote garage doet zoveel moeite niet. Onthoud ook: een carrosserie wil je auto graag herstellen, een merkgarage wil vooral verkopen. Twijfel je? Als verzekeringsmakelaar kijken we met je mee en maken we samen de afweging.

 

Welke garage kies je voor de herstelling

Geen RDR-regeling mogelijk: wat nu?

Bij een RDR-regeling dienen wij jouw ongevalsaangifte in bij je BA autoverzekering. Maar als jouw ongeval buiten de RDR valt of de maatschappij van de tegenpartij is niet aangesloten, dan doen we aangifte bij jouw rechtsbijstand.

Een rechtsbijstand is niet verplicht, klopt. Maar elke klant bij ASSUCO heeft naast zijn gewone autoverzekering óók een rechtsbijstandverzekering. Wij staan daar zelfs op, omdat dit jou zoveel miserie en kosten bespaart. Geloof ons, een complex auto-ongeval leidt héél snel tot de rechtbank. Heb je geen rechtsbijstand? Dan sta je er alleen voor. 🤯

Van zodra wij aangifte hebben gedaan, zijn er twee mogelijkheden:

 • De tegenpartij heeft al aangifte gedaan. Als beide verhalen overeenkomen, dan wordt er uitbetaald.
 • De tegenpartij heeft nog geen aangifte gedaan. Dan wordt het wachten tot er wel reactie komt en dat … kan wel eens héél lang duren.

 

Wat als je niet overeenkomt met de tegenpartij?

Als jouw versie van de feiten niet overeenkomt met die van de tegenpartij, dan komt het neer op wie er het strafste bewijs in handen heeft.

🚗 Stel: iemand rijdt in op je koffer, maar die persoon verklaart dat JIJ achteruit reed. Tja, hoe bewijs je jouw gelijk? Dan kunnen getuigen, dashcambeelden of camera’s in het straatbeeld je gouden redding betekenen. Blijft het woord tegen woord? Dan stopt het en draait ieder op voor zijn eigen schade.

Je rechtsbijstandverzekering wordt ook hier ingeschakeld om de discussie te voeren, tot in de rechtbank als het moet. Zo’n discussie kan werkelijk over van alles gaan. Soms wordt er iemand aangesteld om de plaats van het ongeval te onderzoeken. Ondertussen moet jij extra lang wachten op de betaling, natuurlijk …

Eens je schadedossier naar de rechtbank gaat, kan het wel eens heel lang duren
 

Wat is gedeelde aansprakelijkheid?

In sommige gevallen hebben jullie allebei een fout gemaakt. Dan worden jullie allebei aansprakelijk gesteld.

🚗 Stel: je hebt net je boodschappen ingeladen en rijdt uit je parkeerplaats. Net op dat moment rijdt een andere auto ook achteruit. Jullie rijden pardoes op elkaar in. Een “simpel” auto-ongeval zoals dit wordt afgehandeld in RDR met een 50/50-regeling. Ieder krijgt dan 50% van zijn schade vergoed.

In het zeldzame geval dat RDR niet mogelijk is, gaat het dossier naar de rechtsbijstand. Als zij het niet minnelijk kunnen oplossen met de tegenpartij, wordt het mogelijks de rechtbank. De rechter kan dan allerlei breuken uitspreken (80/20, bijvoorbeeld), omdat de ene fout zwaarder kan zijn dan de andere.

 

Tegenexpertise na auto-ongeval?

Als je niet akkoord gaat met het schadebedrag dat de expert heeft vastgelegd, dan kan je een tegenexpertise laten doen. Je stelt dan een tegenexpert aan naar keuze. Opgelet, zonder rechtsbijstand zijn deze kosten integraal voor jou!

Een tegenexpertise gebeurt veelal bij een total loss (perte totale), zelden bij herstellingen. De tegenexpert onderzoekt de schade opnieuw en stelt een nieuw verslag op met zijn bevindingen. Beide partijen proberen hierna tot een akkoord te komen. Lukt dat niet, dan volgt er een “arbitrage” door een derde expert en zal die beslissen.

 

Wordt enkel de schade aan je auto vergoed?

Nee. Schadevergoeding gaat niet alleen over de schade aan je auto, maar over álle geleden schade (behalve medische schade, zie later). Denk aan takelkosten, vervangwagen, staangeld in de garage, apotheekkosten, …

Zolang je alle kosten maar kan bewijzen, ook dat is hier cruciaal. Hou alle bewijsjes goed bij en bezorg die zo snel mogelijk aan je verzekeringsmakelaar. Dan zorgen zij ervoor dat je alles netjes terugkrijgt.

Ongeval met een buitenlandse tegenpartij of in het buitenland

Ongeval met buitenlandse tegenpartij / in het buitenland?

Er is géén RDR mogelijk als je een auto-ongeval hebt:

 • met een buitenlandse tegenpartij in België of in het buitenland
 • met een Belgische tegenpartij in het buitenland

 

Dan gaat jouw schadeongeval sowieso via de rechtsbijstand en kom je weer in het lange verhaal terecht.

 

💡 Expert tip!

Bij een ongeval met een buitenlandse tegenpartij: neem zeker foto’s van al hun papieren: inschrijvingsbewijs, verzekeringspolis, identiteitskaart. Zo heb je altijd de correcte gegevens te pakken.

 

Medische schade is een apart verhaal

Medische schade bij een auto-ongeval wordt altijd apart geregeld. Dit gaat ook ALTIJD via de rechtsbijstand. Heb je die niet? Jammer dan. 🫣

Het is de dokter van de tegenpartij die beslist hoeveel schadevergoeding je krijgt. Ga je hier niet mee akkoord, dan kan je een tegenexpertise laten doen: een MME of minnelijke medische expertise.

Welke medische kosten worden gedekt?

 • Ziekenhuiskosten, dokterskosten en medicatie.
 • Morele schadevergoeding: omdat je je dagelijkse activiteiten niet kan uitvoeren. Geldt ook voor studenten, gepensioneerden en werklozen!
 • Loonverlies: voor zelfstandigen en mensen in loondienst.
 • Tijdelijke of blijvende invaliditeit.

 

💡 Expert tip!

Vooral die morele schadevergoeding is een mooi surplus schadebedrag dat je toekomt voor alle geleden miserie. Je hebt er gewoon recht op, dus laat dit niet liggen.

Assuco staat klaar met raad en daad

Expertise na auto-ongeval & de rol van je makelaar?

De rol van je verzekeringsmakelaar na een auto-ongeval is extreem belangrijk. Van begin tot eind pakken wij – letterlijk en figuurlijk – het stuur over van jou.

We weten allemaal dat verzekeringsmaatschappijen een logge werking hebben. Als je dat zomaar op zijn beloop laat, blijft je schadeongeval langer liggen dan nodig en krijg jij je schadebedrag veel later uitbetaald.

 

Wat doet Assuco voor jou?

 • Je schadedossier krijgt prioriteit: wij werken proactief, dat scheelt al een pak.
 • Je bent direct op de hoogte: wat moet er gebeuren? Waar ben je aan toe? Hoelang wachten?
 • Je krijgt eerlijke informatie in mensentaal: niet minder pijnlijk, maar zo ben je voorbereid.

 

Graag persoonlijk advies bij deze materie?

Klik op onderstaande knop en wij helpen je graag verder. 😊