Is rechtsbijstand verplicht? Nee, maar… dit moet je wél weten

Is rechtsbijstand verplicht? Nee, maar... Een uitleg in mensentaal

Rechtsbijstand, dat is toch niet verplicht?” Die opmerking horen we vaak bij klanten die een nieuwe verzekering komen afsluiten. En ze hebben gelijk. Rechtsbijstand is absoluut niet verplicht.

Maar wij raden dit wel ten zeerste aan. Waarom? Dat leggen we jou in dit blogdossier graag uit in klare mensentaal. Zo kan jij straks een weloverwogen keuze maken en slaap je 100% gerust.

 

Hieronder alvast een preview. Scrol daarna gewoon verder.

In dit artikel:

Rechtsbijstand niet verplicht? Wat is het dan?

Rechtsbijstand is een groot woord. Het zegt veel en weinig tegelijk, want alles hangt af van de omstandigheden. Als het niet verplicht is, wat is het dan?

Rechtsbijstand komt neer op juridische hulp bij een geschil of conflict. Je belangen worden behartigd door je verzekeraar en, indien nodig, een advocaat. Alle kosten die hieruit voortvloeien worden vergoed door deze aparte verzekering.

Stel, je botst met een andere chauffeur. Jullie raken het niet eens over wie de schuldige is, dus wie aansprakelijk is voor de schade. In dat geval komt je rechtsbijstandverzekering tussen, krijg je de beste verdediging en blijf je gespaard van extra kopzorgen.

“Ons idee? Als je schade of onrecht ondervindt, mag je dit niet zomaar laten varen. Laat je recht gelden met een rechtsbijstandverzekering.”

 

Rechtsbijstand: aanvullend of onafhankelijk?

Rechtsbijstand kan je op 2 manieren bekomen:

 • via een aanvulling in een verzekering
 • via een onafhankelijke verzekering

 

Aanvullend kan je die nemen bij je familiale verzekering, je brandverzekering en/of je autoverzekering. De inhoud van de rechtsbijstand is dan telkens verschillend, naargelang de inhoud van de verzekering.

Kleine kanttekening: als je in conflict geraakt met je eigen verzekering, wie behartigt je belangen dan? 🤔

Daarom is een onafhankelijke rechtsbijstandverzekering volgens ons de betere optie. Die werkt overkoepelend en los van je andere verzekeringen. De dekkingen zijn hier ook completer dan bij een aanvullende. En je stopt er zo veel of zo weinig in als je zelf wil.

 

💡 EXTRA LEESTIP: In dit blogartikel lees je enkele cases van klanten die achteraf bekeken beter wel een onafhankelijke rechtsbijstand hadden genomen…

Dankzij een rechtbijstand slaap je gerust

 

Waarom een rechtsbijstand afsluiten?

Zoals gezegd, een rechtsbijstand is niet verplicht. Maar volgens ons minstens even belangrijk als een BA (burgerlijke aansprakelijkheid). En wel hierom:

 1. Je kan altijd je rechtsbijstand aanspreken voor advies, nog voor er sprake is van een conflict.
 2. In geval van conflict wordt jouw recht verdedigd en geniet je financiële bescherming.
 3. Een onafhankelijke rechtsbijstand verdedigt jou ook in een geschil met je eigen verzekeraar.

Algemeen komt het er dus op neer dat een rechtsbijstand zorgt voor een zalige nachtrust. 😉

 

Wanneer heb je recht op rechtsbijstand?

Enkele voorbeelden…

 

Bij je autoverzekering

Een rechtsbijstand wordt vaak genomen bij een autoverzekering. Niet zo gek, want in 50% van de gevallen zal je die ook nodig hebben.

Discussie bij een ongeval? Ben je gewond? Ongeval met een buitenlands motorvoertuig of met een fietser? Word je gedagvaard voor een verkeersovertreding?

In al deze gevallen pakt jouw rechtsbijstand het over. Heb je die niet? Dan sta je er alleen voor!

 

Bij je brandverzekering

Een woningbrand is letterlijk én figuurlijk de hel. Natuurlijk kan je dan rekenen op je brandverzekering. Die stelt zelf een expert aan bij “gewone” schade en jij krijgt de schade vergoed.

Maar bij “grote” schade is het beter om een privé-expert aan te stellen. Want die stelt de schade vast, los van je brandverzekering. Hij kijkt dus met een objectievere bril.

Een privé-expert is wel een pakje duurder… en dat wordt niet helemaal gecoverd door je brandverzekering. Met een rechtsbijstand zijn deze kosten wel 100% gedekt. Geruststellend, toch?

 

Bij je familiale verzekering

Je familiale verzekering vergoedt de schade die jij of je gezinsleden berokkenen aan anderen. Maar wat als jij diegene bent die schade ondervindt door anderen? En die doen moeilijk?

Stel, je ruit wordt uitgeschopt door de buurjongen. Je hebt het zien gebeuren en de bal in huis is het duidelijke bewijs. Maar de buren wimpelen alle aansprakelijkheid af. In dat geval spreek je je rechtsbijstand aan om je kapotte ruit alsnog vergoed te krijgen.

Belangrijk is dat het hier enkel gaat over geschillen in de familiale sfeer. De contractuele geschillen leggen we hieronder uit.

“Liep het grandioos mis en werkt de tegenpartij tegen? Dan heb je vaak weinig andere opties dan een (peperdure) advocaat te nemen. En daar stopt het al voor velen.”

 

Rechtsbijstand contractuele geschillen

Contractuele geschillen zijn alle geschillen waarmee een “contract” gemoeid is. En daarvoor is heus niet altijd een handtekening nodig…

Je hebt al een contract als je simpelweg goederen of diensten aankoopt: een taart bij de bakker, online kleren shoppen, je dak laten vernieuwen. Maar ook opgelicht worden door phishing of verlamd geraken door een medische fout vallen hieronder.

Liep er iets grandioos mis en werkt de tegenpartij tegen? Dan heb je als klant of patiënt vaak weinig andere opties dan een (peperdure) advocaat onder de arm te nemen. En daar stopt het al voor velen.

Met een rechtsbijstand contractuele geschillen krijg je juridische hulp zónder al die extra kosten. En dat voor nog geen 100 euro per jaar (anno 2022).

Door een medische fout kan je in een rolstoel belanden
 

Rechtsbijstand is fiscaal aftrekbaar (in bepaalde gevallen)

Goed nieuws! Want sinds 2019 is een rechtsbijstandverzekering fiscaal aftrekbaar en dus voordelig voor je belastingen. Zij het dan onder bepaalde voorwaarden.

Een fiscale rechtsbijstand gaat nóg verder dan een gewone onafhankelijke. Hierin zitten iets algemenere zaken die je misschien niet altijd nodig hebt (we zijn graag eerlijk 😊), maar toch interessant zijn.

 

Extra bijstand waarbij?

 • Fiscaal recht: conflicten met de fiscus over je personenbelasting
 • Arbeidsrecht: discussies met je werkgever, onterecht ontslag, etc.
 • Huurrechtsbijstand: geschillen met je huisbaas (niet andersom!)
 • Erfschenkings- en testamentsrecht

 

Hoeveel aftrekbaar?

Voor een fiscale rechtsbijstand krijg je 40% belastingsvermindering op de eerste 310 euro. Zo krijg je max. 124 euro terugbetaald.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Dit fiscale voordeel geldt enkel voor particulieren. Als bedrijf kan je ook een rechtsbijstand nemen, maar dat breng je dan in als kost.
 • De overheid heeft bepaald welke dekkingen je moet nemen om te kunnen genieten van dit voordeel. Wil je weten welke? We bespreken dit graag samen met jou.

 

💡 Dankzij fiscale rechtsbijstand krijg je belastingsvermindering

Krijg belastingsvermindering met fiscale rechtsbijstand
En nu we het toch over euro’s hebben…

Wat is de prijs van een rechtsbijstand?

Net omdat er zoveel verschillende opties zijn, varieert de prijs van een rechtsbijstand enorm. Je hebt er al eentje voor 35 euro per jaar, terwijl een full option wel tot 1400 euro kan gaan.

De tarieven hangen sterk af van de maatschappij en de dekkingen die je erin wil stoppen. Een rechtsbijstandverzekering is dus altijd maatwerk. Eerst bekijken we samen wat je nodig hebt en daarna gaan wij op zoek voor jou naar de beste verzekeraar.

 

Hieronder een kleine vergelijking mét prijzen (2022):

 

DAS Rechtsbijstand

De gewone rechtsbijstandpolis van DAS is “Privé-leven na brand”:

 • 157 euro / jaar (auto, brand & familiale)

 

De goedkoopste fiscale polis is “Consumenten BeneFisc”:

 • 235 euro / jaar zonder auto
 • 310 euro / jaar met auto

 

Na fiscaal voordeel betaal je nog 186 euro voor deze laatste optie.

Vergelijk dit nu met de gewone rechtsbijstandpolis… Conclusie?

Je betaalt slechts 31 euro meer om volledig gedekt en beschermd te zijn.

 

EUROMEX Rechtsbijstand

De gewone rechtsbijstandpolis van Euromex heet “Privéleven”:

 • 132 euro / jaar (auto, brand & familiale)

 

De goedkoopste fiscale polis is “Privéleven Extra”:

 • 350 euro / jaar

 

Na fiscaal voordeel betaal je nog 226 euro. Aan jou de keuze…

Pieter, Kelly en Lisa helpen je graag! - Team Assuco
 

Waar kan je een rechtsbijstand afsluiten?

Een rechtsbijstandverzekering is een specifiek product dat enkel aangeboden wordt door gespecialiseerde verzekeraars zoals DAS en EUROMEX.

Daardoor kan je die alleen maar afsluiten bij een onafhankelijk makelaar, zoals wij. 😉

Contacteer ons gerust als je eens wil babbelen over de mogelijkheden. Wij helpen je graag verder in mensentaal.