Ben je net als de helft van de Vlamingen een hardwerkend gezin met kinderen? Dan kreeg je al eens een babysit over de vloer. En heel waarschijnlijk ook een poetshulp. Maar zeg, heb je wel een verzekering voor je huispersoneel?
Personeel, denk je nu? Klopt! Wettelijk gezien ben jij de werkgever, officieel én officieus. Met officieus bedoelen we natuurlijk zwartwerk. Laten we een kat een kat noemen. 😉
Ook in dat geval moet je je mensen verzekeren, wist je dat? Typisch Belgisch, ja. Maar wél een must!
Verzekering huispersoneel: wat is dat precies?
Een verzekering huispersoneel is een arbeidsongevallenverzekering die je afsluit voor mensen die bij jou in ’t zwart komen werken. Zwartwerk, zeg je? Daar doen wij niet aan mee!
Hm… stel:
- Je neef, nog student, komt je hagen scheren en jij betaalt hem daarvoor? Zwartwerk.
- Het buurmeisje dat elke week komt babysitten voor dat beetje drinkgeld? Zwartwerk.
- Je hebt een “officieuze” poetsvrouw? Deze wist je waarschijnlijk al: zwartwerk.
Maar wat als die poetsvrouw ongelukkig van jouw trap valt, verlamd geraakt en voor de rest van haar leven in een rolstoel zit? Wie draait dan op voor de kosten? Jij, ja. En weet je, het kan nóg erger…
Tragische dood
Echt gebeurd bij één van onze klanten: de poetsvrouw – nergens ingeschreven – was druk bezig de cabrio van m’n klant aan het stofzuigen. De kap stond open voor meer bewegingsruimte. Plots ging die kap weer dicht. Daarbij werd de vrouw meegesleurd en kwam tragisch genoeg om het leven.
Zoiets wil je niet meemaken, nee. Maar het gebeurt wel degelijk.
Familie, vrienden, buren… maakt niks uit. Van zodra er iemand bij jou een handje komt toesteken tegen betaling, ben jij hun werkgever. Officieel of niet, dan ben je verplicht een arbeidsongevallenverzekering te nemen. In dat laatste geval: een verzekering huispersoneel.
💡 Hier zit je wél 100% safe:
Heb je een tuinman op zelfstandige basis, een huishoudhulp via dienstencheques of een babysit via Kind & Gezin? Dan zit je 100% safe en hoef je niks te doen. Die mensen zijn zelf al correct verzekerd.

Verschil met ‘gewone’ arbeidsongevallenverzekering
Een ‘gewone’ arbeidsongevallenverzekering is wat elke werkgever normaal gezien afsluit voor zijn personeel. We denken dan direct aan een bedrijf, maar als particulier kan je evenzeer personeel in dienst hebben.
Denk maar aan een huishoudster of een nanny. Van zodra iemand langdurig bij jou komt werken, is het raadzaam om dit op de legale manier te doen en een arbeidscontract op te maken. Wend je hiervoor tot een sociaal secretariaat.
En nog een goeie reden om de officiële weg te volgen en een ‘gewone’ arbeidsongevallenverzekering af te sluiten: die dekt ook de route naar en van het werk. Je verzekering huispersoneel dekt enkel wat er gebeurt op de locatie zelf.
💡 Sluit je verzekering wel op tijd af!
Zorg ervoor dat je arbeidsongevallenverzekering is afgesloten nog vóór je personeel begint te werken. Zelfs 1 dag te laat levert al een enorme boete op.
Verschil met de familiale verzekering
Mensen verwarren de verzekering huispersoneel wel eens met de familiale verzekering. Maar dat zijn twee totaal verschillende dekkingen.
Stel:
- De babysit is gewond, doordat je kind in een boze bui een glas naar hem of haar heeft gegooid. Dan komt je familiale verzekering tussen. Want die betaalt de schade aan derden die jij, je huisgenoten of je huisdieren onopzettelijk hebben veroorzaakt.
- Als de babysit bij je thuis uitglijdt en haar pols breekt, dan is dat een puur arbeidsongeval. In dat geval kan je beroep doen op je verzekering huispersoneel.
En als je nanny, die officieel voor je werkt, met haar fiets aangereden wordt vlak voor je oprit, dan schakel je met een gerust hart de arbeidsongevallenverzekering in.
“Een verzekering huispersoneel dekt alle lichamelijke schade die voortkomt uit een plots voorval. Daar zit ook loonverlies bij, invaliditeitsvergoeding en dekking bij overlijden.”
Assuco
Waarvoor is je huispersoneel (niet) gedekt?
Minstens even belangrijk is te weten wat een verzekering huispersoneel wel en niet dekt.
Wel gedekt:
Alles wat bij een gewone arbeidsongevallenverzekering ook wordt vergoed:
- Medische kosten na een ongeval
- Loonverlies door werkonbekwaamheid
- Invaliditeitsvergoeding
- Dekking bij overlijden
Let wel, de lichamelijke schade moet voortkomen uit een plotse gebeurtenis.
Niet gedekt:
- Materiële schade (kledij, gereedschap, voertuigen…)
- Medische problemen die na langere tijd opduiken, vb. rugproblemen
- Boete voor zwartwerk
Tja, die boete blijft natuurlijk wel het geval als blijkt dat het slachtoffer in ‘t zwart werkt voor jou. Denk daarom driedubbel goed na…

Wat kost een verzekering huispersoneel?
Tot slot nog de hamvraag: wat kost een verzekering huispersoneel jou?
Je kan bij gelijk welke verzekeringsmaatschappij aankloppen, maar wij schuiven graag de verzekering huispersoneel van AG Insurance naar voor.
Waarom?
- Eén enkel contract voor al je personeel ineens. De klusjesman, tuinman, babysit, ziekenoppas, strijkvrouw… Allemaal veilig en wel gedekt.
- En dat voor slechts € 65 euro per jaar (tarieven 2023).
Nu je dit allemaal weet – effe bloedserieus – is de keuze toch rap gemaakt?
Liever wel op je twee oren slapen? Kom gerust eens babbelen over jouw situatie. Wij helpen je graag verder in mensentaal. 😊